Lastensuojelun ja psykiatrian tiiviimpi integrointi ratkaisu haastavien asiakkaiden ongelmaan?

01.02.2021

Julkisuudessa on lähiaikoina paljon keskusteltu haastavissa elämäntilanteissa olevien lasten ja nuorten auttamisesta ja uudesta lastensuojelulain tulkinnasta.

Rakenteellisella ja palvelujärjestelmätasolla vaikeasti oireilevat lastensuojelun asiakkaat ovat usein lastensuojelun ja psykiatrian yhteisiä asiakkaita. Kentällä työskentelevät ammattilaiset ovat kuitenkin huolissaan siitä, että yhteistyö näiden kahden toimijan välillä ei ole tarpeeksi sujuvaa ja aiheuttaa usein pompottelua palvelusta toiseen.

Tutkimustulosten mukaan 63 prosentilla kodin ulkopuolelle sijoitetuista nuorista on psykiatrinen tai neurologinen diagnoosi, kun puolestaan kotona asuvilla nuorilla vastaava luku on 17 prosenttia.

Tutkimusten mukaan nuorisopsykiatrian kriisiosaston potilaista 17 prosenttia on huostaanotettuja ja nuorisopsykiatrian asiakkaiden perheistä vähän alle 50 prosenttia on käyttänyt lastensuojelun avopalveluja.

Sekä sijaishuollossa että psykiatrian osastoilla lapsilla ilmenee samankaltaisia psykiatrisia huolia ja tutkimusten mukaan onkin osittain sattumanvaraista, onko lapsi lastenkodissa vai psykiatrian osastolla.

Näin ollen lastensuojelun asiakkailla on keskimääräistä enemmän mielenterveyteen liittyviä haasteita, psykiatrisen hoidon tarvetta ja moni lapsi on sekä lastensuojelun että psykiatrian yhteinen asiakas.

Yhtenä vaihtoehtona vaikeasti oireilevien asiakkaiden auttamiseksi olisi selvittää, mitkä tekijät mahdollistavat entistä paremman yhteistyön sote-sektorilla ja miten lisätä palvelujen vaikuttavuutta.

Erityisen haastavassa tilanteessa olevien lasten ja nuorten auttamiseksi tulisi perustaa lastensuojelun ja psykiatrian yhdistäviä "hybridiyksiköitä", joissa olisi riittävästi asiantuntemusta kummaltakin sektorilta.

Sote-uudistuksessa hyvinvointialueilla voitaisiin tiivistää lastensuojelun ja psykiatrian integraatiota ja vaikuttaa palvelujen alueellisen yhdenvertaisuuden toteutumiseen. Yhteiset asiakkaat ovat jo olemassa ja saman palvelujärjestelmän alla oleminen tarkoittaisi vahvempaa moniammatillista vuorovaikutusta, mikä olisi lasten ja perheiden etu.

Lyhyellä aikavälillä löydettäisiin ratkaisu entistä vaikuttavampiin palveluihin vaikeasti oireilevien asiakkaiden parissa ja pidemmällä aikavälillä tämä mahdollistaisi vaikuttavammat yhteiset ennaltaehkäisevät toiminnot palvelujärjestelmässä.

JONI LÄHTEENMÄKI

sosiaalityöntekijä, Turku

ANU ROPPONEN

sosiaalityöntekijä, Tampere

HEINI SAIKKONEN

sosiaalityöntekijä, Espoo

Julkaistu Turun Sanomissa 15.1.2021 https://www.ts.fi/lukijoilta/5191057/Lastensuojelun+ja+psykiatrian+tiiviimpi+integrointi+ratkaisu+haastavien+asiakkaiden+ongelmaan

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita